Turul Frantei 2015 – raport fotografic

Read in English

Anul 2015 a reprezentat a 5-a participare a mea ca si fotograf la cea mai mare competitie ciclista a lumii,Turul Frantei.

The Cyclist Nicolas Roche - Tour de France 2015

Utrecht,Olanda – Iulie 4, 2015: Nicolas Roche (Echipa Sky) pedaland in prima etapa de contratimp individual a Turului Frantei 2015. ©www.procyclingimages.com

Primele 2 editii (2011-2012) au fost rezultatul unor intersectari intamplatoare ale traseelor mele turistice cu drumurile Turului. Incepand cu editia din 2013, care a fost de fapt editia centenara a competitiei, mi s-a cristalizat ideea care acum sta la baza colectiei mele de imagini de ciclism de pe www.procyclingimages.com : o colectie cuprinzatoare de imagini ale ciclistilor profesionisti in actiune si alte aspecte interesante surprinse de un fotograf spectator pe marginea drumului.

In 2015 am luat parte la 9 etape ale competitiei, fiind prezent in fiecare din cele trei saptamani cat a durat acesta.
Am inceput cu prima etapa, un contratimp individual pe un circuit de oras,in Olanda la Utrecht. Am fost acolo desi nu sunt un mare fan al etapelor Turului Frantei desfasurate in alte tari. Este vorba totusi despre turul Frantei si nu al Europei sau al altor teritorii. Dar acest lucru este hotarat de organizatori ,care cu siguranta stiu foarte bine cum sa isi faca meseria. Am mers la Utrecht deoarece in aceasta editie acolo a fost singura etapa de contratimp individual. In cadrul unei asemenea etape este un bun prilej de a obtine imagini cu ciclisti individuali in actiune, ceea ce nu e usor de realizat in altfel de stagii. Nefiind un cunoscator bun al orasului am avut unele dificutati in gasirea unor locuri din care sa fotografiez ciclistii. Circuitul a fost unul extrem de scurt, doar in oras, intr-un oras plin ochi de amatori de ciclism si picnic. Am reusit sa fotografiez ciclistii din 3-4 locuri diferite ale traseului pe o caldura infernala si o inghesuiala pe masura.

Etapa urmatoare la care am fotografiat a fost etapa a 4-a care s-a desfasurat pe drumurile pavate din nordul Frantei, traseu pe care in fiecare an se desfasoara o celebra cursa de o zi Paris Roubaix.

Quievy,Franta – Iulie 07, 2015: Mari favoriti ai Turului Frantei in 2015 (Contador,Sagan,Froome,Degenkolb,Martin si Nibali) pe drumurile pavate din nordul tarii. ©www.procyclingimages.com

In general o asemenea etapa nu e introdusa in traseul Turului Frantei in fiecare an. Atunci cand este introdusa, ea reprezinta o incercare extrem de grea pentru ciclistii implicati in cea mai

Quievy,France - July 07, 2015: Cochonou Caravan during the passing of the Publicity Caravan on a cobblestoned road in the stage 4 of Le Tour de France on July 7 2015 in Quievy, France. Cochonou is an important French brand of short dry sausages.

Quievy,Franta – Iulie 07, 2015: Masina Cochonou in timpul trecerii Caravanei Publicitare pe drumurile pavate din nordul Frantei. Cochonou este un producator francez de carnati uscati. ©www.procyclingimages.com

dificila cursa de ciclism de sosea profesionist. Beneficiind de oportunitatea acestei etape speciale in editia din 2015, m-am dus pentru a fotografia. Am folosit strategia exersata de cateva ori in timpul Paris Roubaix, precum si in etapa desfasurata in 2014 pe aceleasi drumuri. Atunci a fost ceva special deoarece pe langa dificultatea drumurilor s-a adaugat si o ploaie extrem de
persistenta si deasa, care a impus folosirea a tot felul de trucuri de protejare a aparaturii de ploaie. Anul acesta vremea a fost foarte buna, fara ploaie, cu cativa nori, atat doar cat sa atenueze lumina prea puternica a soarelui direct. In aceste conditii am reusit sa surprind,datorita unui plasamant extrem de favorabil, cateva aspecte interesante ale cursei.Cea mai importanta imagine este probabil cea in care se vad in actiune toti cei 4-5 mari favoriti ai competitiei care practic abia atunci incepea. In cadrul acestei etape am fotografiat in premiera vehiculele speciale ale cravanei publicitare pe drumurile pavate, specifice zonei.
Dupa etapele din nord estul Frantei plutonul a ajuns in partea de nord, in Normandia. Am studiat cu mare atentie traseul si a fost destul de greu sa gasesc un loc in care soseaua se apropia suficient de peisajele extrem de salbatice si frumoase ale Coastei Normandiei, in asa fel incat sa poata fi inclusa prezenta plutonului in peisaj. Acest lucru a fost totus posibil intr-o mica localitate langa o plaja nordica specifica Sainte Marguerite sur Mer.

Aici, tot in conditii de caldura torida, dupa ce am efectuat o explorare prealabila a locului am hotarat sa ma plasez pe o culme usor deasupra soselei, care oferea o viziune de ansamblu asupra coastei si localitatii respective. Eram plasat exact in centrul unui teritoriu destinat pasunii pentru o cireada de vaci. Probabil tot din pricina caldurii, cireada a preferat pe timpul celor cateva ore cat am stat acolo sa dormiteze la distanta de mine, aproape nemiscata. La finalul acestei etape am facut trei imagini asa cum mi-am propus, in care plutonul de ciclisti completeaza peisajul crenelat si stancos al Costei Normande.

Sainte Marguerite sur Mer, France - 09 July 2015: The peloton riding near the beach in Normandy during the stage 6 of Le Tour de France 2015 on 09 July 2015.

Sainte Marguerite sur Mer, Franta – Iulie 09 2015: Plutonul pedaland langa o plaja din Normandia in etapa 6 a Turului Frantei. ©www.procyclingimages.com

Plumelec, France - 13 July, 2015: Team LottoNL Jumbo riding the Team Time Trial stage between Plumelec and Vannes, during Tour de France on 13 July, 2015.

Plumelec, Franta – Iulie 13, 2015: Echipa LottoNL Jumbo pedaland in etapa de contratimp pe echipe intre Plumelec si Vannes, in Turul Frantei. ©www.procyclingimages.com

Dupa Normandia traseul Turului a trecut prin Bretania. Cei care urmaresc cu atentie evolutia proiectelor mele fotografice stiu ca aceasta zona este una din preferatele mele si ca sunt in pregatirea unei colectii speciale dedicate ei : “Bretania – Tara de Piatra”. La fel ca in Normandia si in Bretania traseul nu a trecut suficent de aproape de coasta, acolo unde peisajul este extrem de interesant. Din etapele desfasurate aici am ales etapa 9, la Plumelec. Aici s-a desfasurat o etapa de contratimp pe echipe.

Nici acest gen de etape nu sunt incluse in fiecare editie. Pentru mine aceasta etapa a consituit o premiera, fotografiind pentru prima data o intrecere de contratimp pe echipe de ciclism de sosea profesionist. A fost o experienta foarte interesanta, care mi-a sugerat o idee artistica pe care e posibil sa o explorez si in alte proiecte fotografice de alta natura decat sportiva. Este vorba de redarea unor aspecte de “simetrie in miscare“ generate de echipele formate din 5-7 ciclisti si 1-2 vehicule tehnice de insotire care se aseaza in anumite pozitii specifice in timpul evolutiei la o viteza de rulare de circa 60 km/h. Reusirea unei asemenea imagini depinde foarte mult de plasamentul relativ al fotografului fata de echipa in miscare precum si de momentul in care echipa realizeaza cel mai perfect aranjament.

De data aceasta cele mai bune conditii pentru realizarea unei asemenea imagini au fost la trecerea echipei LotoNL-Jumbo. Am mai fotografiat cu mare interes desenele caricaturi cu aspecte comice cu care erau imbodobite vitrinele magazinelor din Plumelec. La trecerea mea prin localitate conditiile de iluminare erau foarte precare si eu nu aveam timp sa stau foarte mult asa ca mi-a fost de mare ajutor posibilitatea oferita de camera mea, de a realiza imagini HDR din mana, direct in aparat.

Plumelec, France - 12 July, 2015: Funny window shop decoration in Plumelec during the Team Time Trial stage - Tour de France on 12 July, 2015.

Plumelec, Franta – Iulie 12, 2015: Decoratie comica a vitrinei unui magazin din Plumelec in timpul etapei de contratimp pe echipe din Turul Frantei. ©www.procyclingimages.com

A urmat apoi a doua saptamana a competitiei cea care a insemnat trecerea in conditii de munte acolo unde se vor juca cele mai dificile si disputate batalii. De data aceasta primele etape montane au fost programate in Pirinei.

Dintre etapele pirineene am ales pe cea cu numarul 11 in care plutonul trebuia sa treaca peste Col de Tourmalet. Inaintea acestuia era Col D’Aspin. Cu o zi inainte am vizitat ambele posibile destinatii. Am preferat Col d’Aspin de data aceasta deoarece cu un an inainte fotografiasem pe urcarea spre Col du Tourmalet. Datorita unei nesincronizari de program am ajuns la intrarea pe urcusul spre Col d’Aspin prea tarziu pentru a mai trece cu masina, asa ca m-am vazut in situatia de a strabate circa 9-11 km pe jos cu rucsacul cu aparatura si trepiedul in spate, pentru a ajunge intr-un loc cat mai aproape de varf.Am pornit cu multa incredere la drum si am urcat circa 10 km ajungand la mai putin de 1.5 km de punctul maxim. M-am oprit acolo deoarece era o curba bine luminata cu un peisaj interesant in fundal si fara prea multi spectatori.In asteptarea ciclistilor am avut de infruntat o caldura teribila neexistand prin zona nici o picatura de umbra.

Col D'Aspin,France- July 15,2015: The peloton climbing the road to Col D'Aspin in Pyrenees Mountains during the stage 11 of Le Tour de France 2015.

Col D’Aspin,Franta -Iulie 15,2015: Plutonul urcand pe drumul spre Col D’Aspin in Muntii Pirinei in timpul etapei 11 a Turului Frantei. ©www.procyclingimages.com

Nefiind multi spectatori si multa inghesuiala am gasit conditiile propice de a incerca sa fac si niste filmulete in paralel cu fotografiile. Asa ca am plasat unul din aparate undeva mai sus la cativa metri de marginea soselei pentru a inregistra actiunea. In acelasi timp eu ma plimbam cu cealalta camera in diferite locuri pentru a depista cele mai bune unghiuri de fotografiere atunci cand va veni plutonul. Dintre conversatiile avute cu fanii de pe marginea soselei mi-a ramas in minte intrebarea daca Romania are vreun ciclist in pluton. Am raspuns ca nu si m-am gandit ce fain ar fi fost de fapt sa existe un compatriot printre concurenti….Poate in una din editiile viitoare. A urmat apoi Caravana Publicitara si dupa inca circa 2 ore au aparut si ciclistii.O caracteristica a trecerii ciclistilor este viteza, chiar daca traseul este in urcare. Timpul pe care il ai la dispozitie pentru a face fotografii este extrem de limitat.

Col du Glandon, France - 23 July 2015: The peloton riding in a beautiful curve at Col du Glandon in Alps during the stage 18 of Le Tour de France 2015.

Col du Glandon, Franta – Iulie 23 2015: Plutonul pedaland pe drumul spre Col du Glandon in Alpi in etapa 18 a Turului Frantei. ©www.procyclingimages.com

Ciclistii apar in 2-4 grupuri. Un grup trece prin fata ta in circa 1-2 minute, in care totul e in miscare. Nu ai prea mult timp sa cugeti. Trebuie sa actionezi. In acele momente este extrem de important tot ce ai facut pana la venirea ciclistilor. Conteaza extrem de mult analiza detaliata a locului cu explorarea a cat mai multe locuri posibile si creearea unor posibile scenarii. Cu toate acestea tot ceea ce ai incercat sa anticipezi este foarte posibil sa nu mai fie valabil, insa te ajuta foarte mult sa ai viteza de reactie propice pentru a face fotografiile. Dupa ce se termina caravana sportivilor si a stafurilor tehnice trebuie sa faci drumul de intoarcere. Alti 10 km de plimbare, de data aceasta la o temperatura si mai mare,fara pic de umbra…e un adevarat supliciu.Apoi cativa kilometri cu masina,hotel,dus,mancare,descarcat poze,revizuire rapida si editare fulger a catorva fotografii si expedierea acestora spre unele agentii si apoi rapid in pat pentru ca maine e o noua zi in care trebuie sa fii pe faza.

Urmatoarele cateva etape le-am sarit pentru a fi in deplinatatea fortelor in ultimele zile de batalii in Alpi, cand prognoza meteo imi dadea sperante ca vremea va fi foarte buna.

Traseul din 2015 a fost modificat fata de traseul initial datorita unor fenomene naturale nefericite care au avariat semnificativ unul din drumurile pe care ar fi trebuit sa se desfasoare cursa. In acest fel cele trei etape din Alpi au trecut in trei zile la rand intr-o zona relativ redusa care a cuprins doua pasuri montane : Col du Glandon si Col de la Croix de Fer. Ambele sunt situate la circa 2000 m altitudine in mijlocul unui peisaj alpin fantastic.
Ca deobicei eu mi-am ales destinatia intr-un oras apropiat in care accesul la internet este ceva mai sigur si cu o viteza cat de cat acceptabila fata de ceea ce poti obtine pe munte.

Col du Glandon, France - 24 July 2015: The peloton riding in a beautiful curve at Col du Glandon in Alps during the stage 19 of Le Tour de France 2015.

Col du Glandon, Franta – Iulie 24 2015: Plutonul pedaland intr-o curba frumoasa pe drumul spre Col du Glandon in Alpi in etapa 19 a Turului Frantei. ©www.procyclingimages.com

In prima etapa alpina am asistat la strabaterea spre nord a Col du Glandon. Am ajuns acolo dimineata devreme inainte de ora 9 si am reusit sa gasesc loc pe un drum laturalnic la circa 3 km de locul in care ma gandeam sa fotografiez. Timp de 4-5 ore m-am tot plimbat prin zona si am incercat sa gasesc pozitia optima. In final am decis sa ma urc pe acoperisul unui hambar de unde se vedea de sus curba finala inainte de a ajunge in punctul culminant. Pe masura ce se apropia ora sosirii ciclistilor si a caravanei publicitare acoperisul hambarului se umplea tot mai mult de lume. Asa incat am fost blocat acolo de frica sa nu imi pierd locul. Tot ce imi doream era ca acel acoperis sa reziste la cati oameni vor fi in final pe el.Am facut tot felul de poze de incercare, insa in momentele importante bineinteles ca lumina era diferita. Am reusit din nou sa fotografiez si sa filmez concomitent,ceea ce m-a bucurat.

Col du Glandon, France - July 24, 2015: The British cyclist Chris Froome of Team Sky in Yellow Jersey,climbing the road to Col du Glandon in Alps, during the stage 19 of Le Tour de France 2015.

Col du Glandon, Franta – Iulie 24, 2015: Chris Froome ( Echipa Sky ) in Tricoul Galben, pedaland pe drumul spre Col du Glandon in Alpi, in etapa 19 a Turului Frantei. ©www.procyclingimages.com

In etapa a doua alpina m-am dus tot la Col du Glandon care acum trebuia sa fie urcat dinspre sud, adica invers decat in ziua precendenta. Pe aceasta parte drumul este extrem de serpuit cu importante curbe in ascensiune care ofera teoretic posibilitatea unor imagini extrem de interesante.Dupa ce am analizat mai multe curbe am decis sa ma plasez pe o panta extrem de inclinata care oferea o perspectiva inedita a drumului situat la baza marilor piscuri muntoase din zona. S-a dovedit ca am avut inspiratie deoarece putin inainte de aparitia plutonului a ajuns acolo un grup de suporteri Columbieni care au adaugat o “pata de culoare” si energie foarte binevenite pe imaginile capturate acolo.Am reusit din nou sa fac si filme si fotografii.

Locul in care m-am plasat a fost unul in care s-a intamplat un eveniment extrem de interesant. A fost singura etapa in care Froome care era liderul destul de autoritar al cursei a fost intrecut de unul din adversarii sai directi. A fost Nibali cel care castigase Turul Frantei cu un an inainte. S-a subliniat dupa cursa ca in acel loc Froome a avut o problema mecanica la bicicleta motiv pentru care a ramas putin in urma. Nibali si-a dat seama ca Froome incetineste si si-a lansat atacul. Am reusit sa surprind exact momentul in care Nibali se uita in spate si accelereaza dandu-si seama ca Froome ramane in urma. A fost o actiune lipsita de fair play din partea italianului insa eu am fost pe faza. Inca odata am fost extrem de inspirat in alegerea locului, care intotdeauna este o consecinta a multor ore de explorare a traseului inainte de aparitia ciclistilor.
In ultima etapa alpina m-am plasat pe Col de la Croix de Fer, situat la 3 km de Col du Glandon. Cunosteam locul dintr-o excurise anterioara si imi ramasese in cap ca un loc extrem de salbatic in care simti duritatea muntelui. Urcusul era extrem de dificil de categorie H. Am decis ca in aceasta etapa sa fac numai fotografii si ca deobicei am cautat locuri potrivite. Pana la urma am ales o curba in ac de par in care puteam sa fotografiez ciclistii de sus la intrarea in curba si dupa ce au strabtut-o am putut sa capturez imagini frontale ale lor. In plus intre doua grupuri am incercat sa ma plasez si pe partea interna a curbei obtinand o perspectiva extrem de interesanta a ciclistilor ajunsi in acel loc.

Col de la Croix de Fer, France - 23 July 2015: The peloton riding in a rocky natural environment at Col de la Croix de Fer in Alps during the stage 20 of Le Tour de France 2015.

Col de la Croix de Fer, Franta – Iulie 23 2015: Plutonul pedaland intr-un peisaj stancos la Col de la Croix de Fer in Alpi in etapa 20 a Turului Frantei. ©www.procyclingimages.com

Apoi m-am dus la masina si dupa trei zile de explorare a zonelor montane si de fotografiere acolo am condus aproape 1000 km pana acasa unde in zilele si lunile urmatoare voi retrai intens toate aceste etape atunci cand voi edita pozele corespunzatoare lor.
Cam asta a fost povestea primului tur in care am reusit sa fotografiez si sa filmez simultan reusind o prezentare mai dinamica a competitiei.

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *